Hoe verander je je voornaam? Lees het hier.

In Nederland kun je zowel je voor- als je achternaam wijzigen. Dit zijn twee verschillende procedures, met elk verschillende voorwaarden. Hoe verander je in Nederland een voornaam en wat komt daarbij kijken? Dat leggen we uit in dit artikel.

De procedure om een voornaam te veranderen in Nederland

In Nederland verloopt het veranderen van een voornaam, anders dan het veranderen van een achternaam, via de rechtbank. Daarvoor is altijd een advocaat nodig, die voor de cliënt een verzoekschrift opstelt en in concept aan de cliënt voorlegt. Na de goedkeuring dient de advocaat het verzoek vervolgens in bij de rechtbank. Meestal heeft de rechtbank geen vragen over het verzoek en doet zij schriftelijk uitspraak. In dat geval wijst zij het verzoek toe. Soms plant de rechtbank wel een zitting in, maar dat is (erg) zeldzaam.

Hoe de voornaamswijzging verder gaat als de rechtbank het verzoek heeft toegewezen

Als de rechtbank eenmaal uitspraak heeft gedaan, dan loopt er een hoger beroepstermijn van 3 maanden. Dit is een wettelijk vereiste, al is het soms mogelijk - als de gemeente dat accepteert - om de uitspraak in te schrijven zónder de hoger beroepstermijn af te wachten.

Verwerking voornaamswijziging door gemeente

De geboortegemeente verwerkt daarna de voornaamswijziging op de geboorteakte. Vervolgens brengen zij de woongemeente van de verandering op de hoogte en deze laatste gemeente verwerkt de voornaamswijziging aansluitend in de basisregistratie personen (BRP). Daarvoor staat meestal een termijn van 4 tot 6 weken. Als de cliënt niet in Nederland woont, dan dient de cliënt de voornaamswijziging zelf door te geven via de Nederlandse ambassade in het land van verblijf.

Wat heb je nodig om een voornaam te veranderen?

Over het algemeen is er weinig nodig om een verzoekschrift op te stellen. De advocaat heeft enkele documenten en gegevens nodig. Dit zijn, afhankelijk van de vraag of het om een volwassene of een minderjarige gaat:

  • Een recent afschrift van de geboorteakte;

  • Het adres en BSN van de aanvrager (en, als het gaat om een kind, die van de partner en het kind);

  • Een korte motivatie op het verzoek, hierin licht je de belangrijkste redenen toe om de voornaam te veranderen.

Als de persoon om wie het gaat in het buitenland geboren is, dan is doorgaans de buitenlandse geboorteakte nodig. Dat is echter geen absoluut vereiste: het kan immers voorkomen dat er geen geboorteakte is. Of dat deze niet kan worden verkregen vanwege de onveilige situatie in het land van herkomst (en/of dat er een vroegere asielstatus is verkregen). Je kunt ook een voornaam veranderen zonder geboorteakte. Lees meer: Hoe verander je een voornaam zonder geboorteakte?

De voorwaarden waaraan een verzoek tot voornaamswijziging dient te voldoen

Verder is een belangrijke vraag: wanneer is een voornaamswijziging mogelijk? Het antwoord daarop is eenvoudig: de wet stelt relatief weinig eisen aan een verzoek tot voornaamswijziging. In elk geval mag de gewenste voornaam niet ongepast zijn. Daarnaast dient de persoon een ‘voldoende zwaarwichtig belang’ te hebben bij het verzoek. Op basis van de argumenten die de persoon aanvoert, neemt de rechtbank over het algemeen aan dat daaraan voldaan is. Zo zijn veelvoorkomende situaties:

  • Doopnamen: Het schrappen, veranderen of toevoegen van een of meer doopnamen;

  • Geloofsovertuiging: het schrappen, veranderen of toevoegen van een of meer voornamen in verband met geloofsovertuiging (bijvoorbeeld omdat de persoon is bekeerd, of juist van het geloof is afgestapt);

  • Roepnaam: het officiceel maken van een roepnaam die al langere tijd wordt gebruikt (al dan niet vanaf de geboorte of vanaf latere leeftijd);

  • Trauma: de wens om een roepnaam officieel te maken, al dan niet in combinatie met de wens om een of meer voornamen te schrappen, dan wel te veranderen in verband met een vroeger trauma;

  • Naamswijziging kind: ook voor (zeer) jonge kinderen is een voornaamsverandering mogelijk.

De mogelijkheden om een voornaam te veranderen zijn dus vrij ruim.

Kosten voor het veranderen van een voornaam

Via ons kantoor kost het veranderen van een voornaam € 799,00. Dit is een all-in tarief waaronder is begrepen het veranderen, schrappen en/of toevoegen van een of meer voornamen. Lees ook: Wat zijn de kosten voor het veranderen van een voornaam? Mogelijk heeft u recht op pro-deo, daarvoor leest u meer informatie in de blog Wanneer heb ik recht op pro-deo voor een voornaamswijziging? Op onze de pagina Veelgestelde vragen leest u tot slot (beknopt) het antwoord op onderwerpen die regelmatig terugkeregen.

Lees tevens onze reviewpagina om te lezen wat klanten van ons zeggen. Neem contact met ons op via het contactformulier en ontvang vrijblijvend binnen 24 uur een beoordeling van de mogelijkheden. Liever even bellen? Dat kan via 072 - 512 3229.

Vorige
Vorige

Wanneer kun je een pro-deo voornaamswijziging aanvragen?