Een Vietnamese voornaam veranderen in Nederland: zo gaat in zijn werk

In Vietnam is er een wet, die bepaalt dat je je kind bij de geboorte geen Westerse voornaam mag geven. Vooral als ouders met een dubbele achtergrond (bijvoorbeeld Nederlandse vader, Vietnamese moeder of andersom) kan dit problemen opleveren. Als je kind immers in Vietnam geboren wordt, en je wilt het kind een Nederlandse voornaam geven, dan wordt dit door de Vietnamese autoriteiten doorgaans geweigerd. Gelukkig is het doorgaans mogelijk om je kind in Nederland alsnog de gewenste voornaam te geven. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we in dit blog uit. Daarbij gaan we ook in op de mogelijkheid om als volwassene een Vietnamese voornaam te veranderen.

Vietnamese wet: Westerse voornamen niet toegestaan

De Vietnamese wet op het gebied van namenrecht is vrij strikt. De wet bepaalt, citaat:

"3. The giving of a name is restricted in cases of infringement of the rights and legitimate interests of others or contrary to the basic principles of civil law specified in Article 3 of this Code.

4. The given name of a Vietnamese citizen must be in Vietnamese or another ethnic language of Vietnam; do not give a name using numbers or a single character that is not a letter.”

Andersom kan het ook gebeuren, dat een kind met een (deels) Vietnamese nationaliteit in Nederland wordt geboren en te lande een Westerse naam krijgt. In dat geval kan het voorkomen, dat de Vietnamese ambassade weigert om een Vietnamees paspoort af te geven, althans weigert om het kind te registreren met als gevolg dat het kind geen paspoort kan krijgen. Mocht dit voorkomen, dan adviseren in ieder persoonlijk geval om contact op te nemen met de Vietnamese autoriteiten om na te gaan wat zij wel, en niet toestaan voor wat betreft de voornaam.

Veranderen voornaam via de rechtbank

Het is mogelijk om een Vietnamese voornaam via de rechtbank te veranderen. Een wens daartoe kan gelegen zijn in het feit, dat de ouders nooit de bedoeling hadden om hun kind een Vietnamese voornaam te geven, maar dat dit werd verplicht. Uiteraard wil je als ouders ervoor zorgen dat je kind de voornaam krijgt die je als ouders primair op het oog had. In Nederland is het veranderen van een voornaam een vrij rechttoe-rechtaan proces. Dat gaat via de rechtbank, waarbij je hulp van een advocaat nodig hebt. Het gaat als volgt (Lees ook: Hoe verander je voornaam?):

  1. De advocaat verzamelt voor de cliënt de benodigde documenten en gegevens;

  2. De advocaat stelt vervolgens het verzoekschrift voornaamswijziging op;

  3. Na akkoord dient de advocaat het verzoek in bij de rechtbank;

  4. De rechtbank vraagt advies aan de gemeente Den Haag ten einde de Vietnamese geboorteakte te registreren (indien van toepassing);

  5. De rechtbank wijst (meestal) zonder uitspraak. Als er geen zitting plaatsvindt, betekent dat een toewijzing;

  6. Na een afkoelingstermijn van enkele maanden registreert de gemeente Den Haag de geboorteakte en vermeldt de voornaamswijziging. Je kunt vervolgens een nieuw paspoort voor je kind aanvragen met daarop alsnog de gewenste voornaam.

Nieuwsgierig geworden? Dien via onderstaande knop een gratis aanvraag in en ontvang binnen 24 uur een reactie op uw casus.

Benodigde documenten voor de aanvraag

Om een voornaam te veranderen, zijn weinig documenten en gegevens nodig. Als dit gaat om een kind, is benodigd:

  1. De Vietnamese geboorteakte inclusief Apostille;

  2. Als het kind is geboren binnen een huwelijk van de ouders en dit huwelijk niet in Nederland is geregistreerd: de originele huwelijksakte inclusief legalisatie;

  3. Als het kind niet is geboren binnen een huwelijk van de ouders: de erkenningsakte, waaruit blijkt dat - indien van toepassing - het kind werd erkend door de vader;

  4. De adres en BSN van de ouders en het kind;

  5. Een korte motivatie op het verzoek inclusief een bevestiging van de gewenste nieuwe voornaam/voornamen.

Met ingang van 17 maart 2025 is het mogelijk om bij alle rechtbanken in Nederland digitaal te procederen. Dit betekent, dat het volstaat om een digitaal afschrift van de Vietnamese documenten toe te sturen per e-mail.

Wilt u als volwassene uw voornaam veranderen? Dan is bovenstaand overzicht ook van toepassing, met uitzondering van punt 4 (alleen het adres en de BSN van uzelf is dan benodigd).

Kosten voor het veranderen van een Vietnamese voornaam

Voor het veranderen van een voornaam, dus ook het veranderen van een Vietnamese voornaam, hanteren we een standaardtarief. Dit bedraagt € 799,00 inclusief btw en griffierecht. Deze kosten omvatten de volledige procedure vanaf begin tot einde en daar komt dus niets bij. Goed om te weten: zoals gememoreerd wijst de rechtbank een verzoek tot voornaamswijziging in de praktijk (vrijwel) altijd toe. Zodoende kunt u de uitkomst van de procedure voornaamswijziging van uzelf of dat van uw kind met vertrouwen tegemoetzien.

Benieuwd naar de mogelijkheden, of heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact op via de knop hieronder en u ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord.



Volgende
Volgende

Hoe kun je als transgender je voornaam (en geslacht) veranderen?